Persing van LP’s

Langspeelplaten (LP’s) zijn een inmiddels iconisch medium voor het opnemen en afspelen van muziek. Hoewel de ronde schijven al geïntroduceerd werden in de late jaren ’40, bleven ze tot de jaren 90 wereldwijd immens populair bij muziekliefhebbers en audiofielen vanwege hun warme en rijke geluid. Na een enkele decennia durende dip is de populariteit de laatste jaren weer enorm toegenomen, vooral bij liefhebbers van pop muziek.

Een van de belangrijkste aspecten van de kwaliteit van langspeelplaten is de persing. LP’s worden gemaakt van vinyl. Bij een goede persing bevat het vinyl geen onzuiverheden of vervormingen en heeft het een glad en glanzend oppervlak.

Foto uit 1985 van de CBS fabriek in Haarlem

CBS fabriek in Haarlem (1985). Nog steeds actief als Record Industry

Naast de kwaliteit van de persing zijn er natuurlijk nog andere factoren die de geluidskwaliteit beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de opname, de mastering en niet te vergeten: de afspeelapparatuur. Het is belangrijk om te beseffen dat de kwaliteit van langspeelplaten, net als bij andere analoge media zoals de compact cassette, kan verminderen naarmate de plaat ouder wordt.

Vinyl is echter relatief resistent tegen krassen en andere vormen van slijtage, waardoor het lang meegaat, mits goed behandeld en opgeslagen.
Het materiaal is gevoelig voor omgevingsfactoren. Een langdurige blootstelling aan hitte of vocht kan het vinyl beschadigen. Het is dus belangrijk om LP’s goed op te slaan, bij voorkeur rechtop in een koele, droge omgeving en op een plaats waar ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Kortom, goede opslag van de LP’s, het vermijden van het aanraken van de groeven en een goed afgesteld pickup element zijn de belangrijkste factoren om de kwaliteitsvermindering tegen te gaan.

Als aan die voorwaarden voldaan is blijven LP’s een geweldig medium om te genieten van muziek en bieden LP’s een luisterervaring die vaak als beter wordt ervaren dan als de weergave afkomstig is van digitale formaten zoals de CD of mp3 bestanden. Het karakter van vinyl resulteert in een warm en rijk geluid dat vaak wordt beschreven als “analoog” en dat anders klinkt dan het digitale geluid. Veel mensen vinden het afspelen van een langspeelplaat op een goede platenspeler een bijna rituele ervaring. Bij het keuze van een langspeelplaat is het dan ook belangrijk om niet alleen te letten op de opname en uitvoerenden, maar OOK aandacht te besteden aan de kwaliteit van de persing en om dus te kiezen voor LP’s van gerenomeerde labels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.